Nickelallergi

september 28, 2021

Nickel är en vanligt förekommande metall och finns bland annat i olika verktyg, smycken, glasögonbågar, spännen, klockor samt knappar och metalldetaljer på våra kläder. Detta är en glänsande och silvervit metall som är resistent mot rostangrepp. Tyvärr är nickel också den vanligaste anledningen till eksem och kontaktallergi. Nickel som finns i rostfritt stål är bundet så hårt att det inte skapar någon allergi. Problemet med nickelallergi är att den består för hela livet.

Oäkta smycken

Oäkta smycken kan orsaka nickelallergi och är riskabla att bära. Vi kan lockas till att köpa billiga smycken, särskilt till barn, men det är inte rekommenderat. EU har numera reglerat användning av nickel i produkter som exempelvis smycken, blixtlås, nitar, metallmärken i kläder samt piercingsmycken för att förebygga eksem och nickelallergi. Det är goda nyheter för alla som gillar jeans. Hos NA-KD kan du tryggt och enkelt köpa kvalitetsjeans till riktigt bra pris. Navigera smidigt på NA-KD:s hemsida och välj dina nya snygga jeans från deras stora sortiment av olika modeller, färger, varumärken och givetvis ekologiska jeans. När du handlar jeans hos NA-KD får du alltid fri frakt samt fria returer.

Silver

Eftersom det inte går att tillverka hållbara smycken av endast silver, då metallen är för mjuk, kan silver innehålla andra metaller. Silversmycken ska inte innehålla nickel men känsliga personer kan reagera på andra metaller i silvret. Nickel används vanligtvis i smycken för att ge en hård och blank yta men sterlingsilver har en legering av koppar och silver, vilket gör att allergiker kan bära silversmycken. Nysilver däremot innehåller inget silver överhuvudtaget och består av nickel, koppar och zink.

Hypoallergeniska smycken

Ett bra alternativ för dig som drabbats eller vill undvika att drabbas av nickelallergi är att köpa smycken som tillverkats av metaller som är nickelfria (allergivänliga material). Platina samt nickelfria guldsmycken orsakar inte allergier men är ganska dyra. Billigare alternativ är rostfritt stål, titan och sterlingsilver. För att skydda dig mot att skapa en nickelallergi är det viktigt att inte använda smycken och metall som innehåller eller kan innehålla nickel.

Tips och råd

Ett gott råd är att bära smycken mot dina kläder och undvika att de ligger direkt mot huden. Metallknappar i jeans kan innehålla små mängder av nickel men genom att tejpa knappen kan du undvika besvär. Om en blus eller skjorta har metallknappar eller nitar kan du använda ett linne eller liknande för att undvika att knapparna ligger mot huden. Tänk på att glasögonbågar kan innehålla nickel och om butiken inte vet vad bågarna innehåller kan det vara idé vänta med köpet (tills du hittar nickelfria bågar). Nickelallergi och allergiska besvär framkallas när vi bär smycken och metall som innehåller nickel direkt mot vår hud och kan med andra ord undvikas ganska enkelt.