Tigeröga – den skimrande stenen

november 7, 2018

Tigeröga tillhör kvarts familjen, och för att vara mer exakt derb kvarts. Kvarts delas upp efter hur de är sammansatta.

1. Makrokristallin kvarts bildar stora kristaller synliga för ögat med trigonal form och vanligtvis sexsidiga prismor.

2. Derb kvarts uppvisar inte någon yttre kristallform utan upplevs som massiva klumpar.

3. Mikrokristallin kvarts bildar kristaller som bara kan ses i mikroskop.

4. Amorf kvarts innehåller en större mängd vattenmolekyler och har ofta en sfärisk form.

Tigeröga och dess blåaktiga kusin falköga har uppkommit genom att riebeckit har omvandlats till en typ av asbest; krokidolitkvarts. Den trådiga och stängliga strukturen ifrån riebeckiten ligger kvar och lämnar en brun färg. Det gula i tigerögat kommer ifrån limonit. Tigeröga är alltså en naturens produkt av flera olika ingredienser. Tigeröga finns inte i den skandinaviska berggrunden och de största fyndigheterna hittar man främst i Sydafrika. Västra Australien, Burma, Indien och Kalifornien i USA har även mindre förekomst av denna mineral. Stenen är en tacksam nybörjarsten om man vill börja göra egna smycken, och den passar mycket bra till trumling. Ska man ha tigeröga av god kvalitet är den dessvärre ganska dyr, men den är väldigt prisvärd. Att införskaffa mineraler, ädelstenar och halvädelstenar kan bli en dyr historia. Vill man komma igång med en smyckesverkstad kanske man dessutom vill köpa sina ämnen som större block eller kristaller i ursprungsländerna. För att köpa tigeröga till ett billigare kilopris i Sydafrika kanske man behöver ta ett privatlån för att finansiera sin livs resa geologiskt sett.

Olika stenar och mineraler har sedan urminnes tider haft betydelse fös oss, symboliserat olika saker och sägs påverka oss på olika sätt. Inom healing och andra alternativa behandlingar används

massor av olika mineraler. Det är även många kändisar som tror på magiska stenar med helande kraft.

Tigerögat sägs kombinera jordens och solens energi, den tar ner andlig energi till jorden och beskyddar de som är på resa. Jobbiga situationer och olika problem kan verka lättare om man bär ett smycke med tigeröga, eller sitter en stund och funderar på lösningar med stenen i handen. Stenen sägs hjälpa dig att förverkliga idéer, inge mod vid förändringar, stärka självförtroendet, stärka de mentala förmågorna och den kan sätta fart på kroppens energiflöden. Den får fram sanningen och hjälper dig att inse och framförallt förstå dina brister, och det sägs att tigerögat bryter illusionerna och visar dig faktan. Man blir alltså klarsynt av att bära med sig ett tigeröga.

Tigerögat ger dig tigerns list och styrka i situationer du känner dig liten och svag i och den ger dig bättre nattseende och dessutom har den en helande effekt på hals- och fortplantningsorgan. Har du brutit benet är ett litet tigeröga bra att ha i närheten och den är en talisman mot onda tankar och förbannelser. Vare sig man själv tror eller inte tror på stenars helande kraft är tigerögat en mycket vacker sten som passar utmärkt som smycke.