Rhodium

november 20, 2018

Rodium är en extremt ovanlig metall som används i smycken och som tillhör gruppen platinametallerna. Till skillnad från exempelvis platina eller palladium, så är rodium inte känt för att ingå i legeringar med andra metaller i smycken, istället är det som så att rodium vanligen används som en ytbeläggning på smycken i en process som kallas för att rodiera.

Att rodiera eller rhodiera görs för att förbättra ett smyckes hållbarhet, då rodium är ett väldigt starkt material. Det är vanligt att guldsmeder och juvelerare rekommenderar att framförallt vitguld rodieras och detta är av den anledning att vitguld är ett ganska mjukt material och således kan bli repigt eller tappa glans. Med rodiering får vitguldet ett skyddande lager av slitstark rodium som dessutom inte reagerar med exempelvis svavel och därmed förlängs smyckets livslängd.

Rodiering sker genom att smycket beläggs av rodium genom elektrolys. Först måste smycket rengöras extremt noggrant för att undvika missfärgningar och då räcker det sällan med att endast tvätta av smycket. Därefter fästs smycket vid katoden (minuspolen) och doppas i en rodiumlösning samtidigt som ström slås på under någon minut. Följden av detta blir att en tålig rodiumyta bildas som är cirka 0,05 – 0,2 mikrometer.