Smycken till sommarfesten

april 9, 2019

När det är sommar och man är bjuden på fest, antingen det är en studentfest, ett bröllop eller midsommarfirandet, vill man vara fin. Dock lockar det fina vädret, sommarens skira grönska och de tunna kläderna till lite mer enkla eller gracila smycken. Det här är inte årstiden för tunga smyckespjäser eller tjockare guldkedjor. Istället är det tunna silverkedjor, enkla berlocker och enkla armband – gärna med små pärlor – som gäller.

En tunn silverkedja, gärna en lite längre sådan, med någon oväntat längst ner och som bryter av mot kläderna är snyggt. Tänk en enkel berlock som föreställer ett djur, en symbol eller kanske bara en enkel form. Både halsbandet och plagget får gärna ge en ledig look. Ljusa, löst sittande bomullskläder och så kanske några tunna läderarmband som tillsammans blir en helhet. Det behövs inte så mycket smink, men en rouge piggar upp, lite mascara på ögonfransarna är aldrig fel och om läpparna är torra kan lite vanlig läppbalsam eller läppglans bli fint. I öronen får det gärna hänga små silverringar eller enkla silverpluttar – praktiskt när man är ute mycket och rör på sig.

Bärnsten gör sig alltid mot solbränd hud, saltstänkt hår och fräkniga kinder. Bärnstenen kan vara en silverinfattade berlock i halsbandet eller så kan du ha ett armband som enbart består av små bärnstenar. Bärnstenssmycken är fina ihop med kläder i blått, vitt och naturfärgat linne. Perfekt på midsommarfesten vid havet eller vid sjön.

Våga leka med färg i sommar, men välj inte höstens och vinterns murriga och dämpade färger, utan välj piggt och färgstarkt. Armband som består av många små pärlor på rad, i flera varv runt handleden, är fint och ger en semesterkänsla. Ett halsband som är en tunt kedja eller ett band och sedan har en berlock i form av en stor, färgstark blomma framtill är snyggt mot ett enfärgat plagg. Sommaren är vrist- och tåsmyckenas tid. De är förvisso inte lika populära som de en gång var, men de är fortfarande snygga. Framför allt är det silver och läderband som gäller.

Om man vill kan man också smycka sig med blommor man plockat på ängen eller i trädgården. Att fästa blommor i håret med små hårnålar är fint när man går på skolavslutning eller studentfest. En sirlig blomsterkrans är snygg på midsommarfesten. Det behöver inte vara den klassiska med tjockt av sommarblommor, utan man kan göra en tunn krans av en vindlande gren och små, vita blommor.

Ädelstenar och halvädelstenar som är runda och slipade och träs på rad, alternativt blandas upp med mindre pärlor i mörkt eller drivvedsfärgat trä, passar vid lite festligare tillfällen, som en bröllopsfest. Turkos och korall är båda snygga sommarfärger och glöm inte bort att sommaren är den tid på året då man är som snyggaste helt utan smycken.