Sälja gamla smycken

oktober 1, 2019

Smycken kan faktiskt bli omoderna eller gå sönder. Det kan finnas bortglömda smycken eller ärvda smycken som ingen längre använder, och det finns smycken som blivit för små, som exempelvis ringar. Alla dessa smycken ligger oftast undanstoppade i ett dammigt smyckeskrin och ägnas inte en tanke.

Ett sätt att rensa ut där hemma är att sälja guld och få pengar för de gamla smyckena istället för att bara låta dem ligga. Diamantbrev.se är en sajt som köper både guld och diamanter och de har heller ingen extra kostnad för värdering av smyckena, vilket andra sajter och fysiska butiker kan ha.

Varför ska man sälja smycken?

Just varför du kan vilja sälja ditt guld eller dina smycken är det ingen annan som har med att göra, och det finns ju många olika anledningar. En kan vara att det behövs pengar snabbt, en annan kan vara att smyckena påminner om någon du inte vill bli påmind om, och därför inte ens vill smälta om guldet för att göra ett nytt smycke. Det finns också något som kallas för skrotguld. Det är smycken, tandguld eller klockor och liknande som inte har något större värde förutom själva guldpriset. Det kan vara en hel del pengar som ligger och skräpar i byrålådorna i form av skrotguld.

Enligt Aftonbladet är det ett bra läge för att sälja guld just nu, i skrivande stund oktober 2019. Det beror på att guldpriset är högt på grund av oroligheter runt om i världen.

Att tänka på

Innan du slutgiltigt bestämmer dig för att sälja smycken, klockor eller liknande så är det bra att få dem värderade så att du vet om de är värda mer än bara själva vikten i guld. Det kan vara så att det är fina smycken som skulle kunna ge betydligt mer pengar om de såldes på andrahandsmarknaden istället, som exempelvis en auktion. Se också till att jämföra olika gulduppköpare med varandra. Titta efter avgifter, värderingskostnader som kanske läggs på och vad annat som kan komma på tal.

Ofta kan du gå in hos en av de lokala guldsmederna och be om hjälp och prisuppgifter på värdering och även köp. En del lokala guldsmeder köper även guld. Även här gäller att jämföra olika potentiella köpare för att se var du får bäst pris och villkor.

Guld kan ha olika karat, alltså vara utblandat olika mycket. Rent guld är 24 karat och det är för mjukt att använda i smycken. Det vanligaste är 18 karat, och utomlands stämplas ofta ”250” istället. Det betyder samma sak som 18 karat.

Smälta om gamla smycken

Ett alternativ till att sälja smycken som gått sönder eller blivit för små kan vara att smälta om dem eller laga dem. En ring som blivit för liten men som har ett stort personligt värde kan gå att göra större, och vissa smycken som är trasiga kan väldigt enkelt lagas av en skicklig guldsmed. Det är upp till dig hur du vill göra, sälja, behålla eller göra om.