Safirer och rubiner

juli 17, 2018

Dessa två ädelstenar har alltid fascinerat människor tack vare sina färger av blått och rött. Stenarna har använts istället för, eller tillsammans med andra ädelstenar och sedan burits till högtidliga tillfällen eller rent av till vardags. Oavsett vilket man gör, är dessa stenar värdefulla. För att känna igen dem krävs många strategier och analyser, precis som det krävs träning och inlevelse innan högskoleprovet med hjälp av Hp guiden, och för de riktiga experterna på stenar, så gäller det att vara vaksam.

Safarier

De flesta förknippar safirer med en klarblå färg, men faktum är att stenarna kan ha många olika färger, förutom röd. Det finns till och med safirer som är helt färglösa eller svarta, vilket är mycket ovanligt. Färglösa safirer kan användas istället för diamanter. Men de safirer som är mest ovanliga, är de stenar som har skiftningar i färg beroende på vilket ljus de utsätts för.

Själva stenen safir består av en mineral kallad korund (aluminiumoxid], precis som systerstenen rubin och färgskalan beror på hur höga halter av titan, järn eller krom det finns i juvelerna. De mest värdefulla safirerna bryts i Vietnam, Sri Lanka och Afrika. Stenarna är av typen padparadscha och har färgen rosa-orange. Några av de safirer som är mest kända världen över är ”The star of India” som väger cirka 563 karat och ”The black star of Queensland” som har en vikt på 733 karat.

Rubiner

En annan ädelsten som väcker människors intresse är rubiner och tillhör bland de mest värdefulla stenarna i världen. Färgen på rubiner förknippas med blodrött, men det finns andra nyanser också som går mer åt rosa hållet. Rubinen består av en mineral kallad aluminiumoxid (korund) och färgen kommer av mängden krom det finns i stenen.

De rubiner som är mest värdefulla är de juvelerna som är djupröda, ju mindre röd den är ju mindre värd blir stenen. Rubiner bryts i Asien, Afrika, Australien och på Grönland, men de största fyndigheterna kommer ifrån Madagaskar, Thailand och Sri Lanka. Det har dock påträffats rubiner även i USA, men det tillhör ovanligheterna.

Enligt specialisterna världen över finns det inte en enda rubin som inte har en defekt. Därför letar man efter defekter i stenen för att se om den är äkta eller inte. Det finns nämligen skickliga kopior på dessa juveler. För att en rubin med sina defekter ska få en bättre lyster och få en färg som tilltalar mer, fylls stenens sprickor och luftbubblor med glas, och dessutom värmebehandlas de innan det är dags att börja slipa rubinen.

En av de rubiner som är mest känd i världen är ”Rajaratnarubinen” som väger 2 475 karat. Den är dessutom världens största rubin. Den största dubbelstjärnerubinen har en vikt på 1 370 karat.