Palladium

juni 19, 2018

En metall som är ganska lik platina är palladium. Enligt Nationalencyklopedin är palladium en ädelmetall och det är vanligt att använda den till smycken där den blandas med antingen platina, guld eller silver.

Färgen på palladium är ganska lik platina och kan därmed sägas ha en mycket ljus silverfärg som är nästintill vitaktig. Både palladium och platina är dessutom oerhört slitstarka och de är därmed omtyckta i förlovningsringar där de föredras framför både guld och vitguld. Det finns fler likheter mellan palladium och platina, vilket naturligtvis inte är konstigt då de båda tillhör samma metallfamilj; den så kallade platinafamiljen.

Att skilja de båda metallerna åt kan vara svårt men tydligast är skillnaden i vikt då platina är tyngre än palladium. Generellt sett sägs det också att palladium klarar fler repor då de underliggande lagren har samma färg som ytlagret medan platina anses vara mer tåligt för stötar.

Framställning av smycken med en mycket hög halt av palladium är fortfarande ovanligt men enligt juvelerare är palladium på frammarsch. Denna ädelmetalls raritet får dock till följd att det är väldigt få som faktiskt arbetar med materialet och som kan framställa vackra smycken. Därtill är palladium ett hårt och svårjobbat material.