Emalj

september 24, 2018

Emalj är ett material som är blankt och hårt. De flesta har hört talas om det och förknippar det ofta med husgeråd men det är faktiskt många som inte riktigt vet vad det är. Egentligen är det inte så mystiskt som det kan tyckas utan emalj består rätt och slätt av glas. Närmare bestämt är emalj från början ett glaspulver som sedan får smälta och bildar den slitstarka yta som benämns emalj.

Emalj har länge används till smycken och det var en mycket exklusiv och dyr process. Enligt tidningen Året Runt så började keramik att emaljeras först år 1893 av Kockums Jernverk men runt 1950-talet kom platen och snart var emalj i husgeråd därmed utkonkurrerad. De senaste åren har dock fört med sig en renässans för emaljintresset.

Stor skicklighet krävs vid emaljering och detta gäller inte minst vid smyckestillverkning, då emaljsmycken ofta är mycket detaljrika. Glaspulvret blandas med vatten och färgas till önskvärd färg varefter det målas på objektet i fråga. När detta grundarbete är klart så bränns emaljen fast på dess underlag genom att glaspulvret får smälta samman med övriga material i temperaturer som kan uppgå till 800 grader.