Bärnstenens glans

september 5, 2018

Bärnstenen är inte bara vacker att titta på eller bära runt halsen – den kan även fatta eld och då avge en skön och mystisk doft. Egentligen är det en stelnad kåda som bildar en stenliknande form, och förekommer både som rund, ovala och ojämna klumpar som sedan slipas till önskad form. Det som är bra med den vackra bärnstenen, är att den bland annat finns tillgänglig runt Östersjön där den räknas som den finaste stenen. I övrigt förekommer den i hela världen i olika skepnader och färgskalor.

Bärnstenen som valuta

Visste du att på stenåldern och långt innan vanliga mynt såg dagens ljus, så användes istället bärnsten för att betala varor? Den har alltid setts som en värdefull sten och man kan fortfarande hitta smycken från långt tillbaka i tiden, som tillverkades av, eller innehöll bärnsten. Den var extra viktig eftersom den samtidigt sågs som ett botemedel mot olika sjukdomar, bland annat gikt. Många antog att den skyddade mot häxor och ondska och lade därför upp bärnsten vid ytterdörren eller vid fönstren för att hålla troll och sattyg borta. Än idag tror många att stenen omvandlar negativ energi till positiv energi. Med andra ord, så var bärnsten en förstklassig valuta som vanliga människor och köpmän gärna tog när de sålde något.

Viktig fakta om bärnstenen

En bärnsten är inte gjord på några veckor eller månader. För att kunna ta namnet så måste stenen ha formats sedan 20 miljoner år. Det är också därför man kan betrakta bärnsten som en ädelsten. Tack vare att den formats med hjälp av kåda, så finns den också i olika hårdheter som är lätta att forma och bearbeta. Ofta förekommer små luftbubblor inuti stenen och de vill man gärna få bort genom att man kokar stenen i olja. Det gäller också att tänka på att stenens kontakt med huden ofta missfärgar den (stenen) och kan få den att tappa sin glans. Därför är det bra om man rengör den då och då med lite ljummet vatten. Smörj sedan in den med vegetabilisk olja och förvara den svalt och inte i solljus. Däremot ska man inte låta den ligga bevarad hela tiden, utan bära den då och då – det mår den bra av.

Köpa bärnsten

Överallt går det idag att hitta bärnstenssmycken – både på nätet och i fysiska butiker. Det finns t.o.m. vissa smyckesbutiker som enbart specialiserat sig på bärnsten, varpå hela butiken också doftar gott och skiner i guldaktiga toner. Du kan kanske hitta ett bärnstenshalsband eller armring med bärnsten på genom att utnyttja din Ellos rabattkod och kika in på varuhuset och se om det skiner gula toner någonstans. Det finns också ett bärnstensmuseum som är värt ett besök. Ett bärnstenssmycke behöver inte vara ohyggligt dyrt, men det är heller inte alltför billigt. Räkna åtminstone med några hundringar, beroende på vilket typ av smycke du vill ha.