Agat

augusti 29, 2018

Agat är en populär smyckesten. Den består av flera, tunna skikt som ligger likt årsringarna i en trädstam. Agat är en ädelsten som tillsammans med kalcedon och jaspis tillhör kvartsfamiljen. De olika linjerna har ofta olika färger och nyanser, vilket gör agaten till en iögonfallande sten. Medan vissa ädelstenar är billiga i inköp, säljs andra för svindlande summor på den internationella marknaden. Priset på en agat varierar beroende på bland annat färgställningen. Den vanligaste färgen är grå.

Agatens olika egenskaper

Ädelstenar sägs av vissa besitta olika krafter eller kan förstärka egenskaper hos sin bärare. Oavsett om man tror på det eller inte, kan det vara roligt att ta reda på vad ens smycke har för betydelse. Om du känner dig nedstämd och behöver styrka och kraft är det grön agat du ska ha. En Botswana agat går i naturens milda färger från benvitt via grått till milt brunt. Den är lugnande och balanserande samtidigt som den hjälper sin bärare att ta itu med problem. Blåband agat är milt blå med en dragning mot grått och lila. Även den har lugnande egenskaper och kan vara bra om du har svårt att somna.

Det finns många olika sorters agat, alla med olika färger och nyanser. Eldagat går i rött medan zebraagat står för kontrasterna benvitt och mörkbrunt. Det finns stenar för olika sinnesstämningar och behov. De flesta väljer nog ändå smycke utifrån färgpreferenser. Agat kan ingå i alltifrån halsband med en enda medaljong till att vara delar i ett armband. Små, slipade stenar kan också bli vackra örhängen eller infattas i en silverring.

Agat som inredningsdetalj

En vacker sten behöver inte bäras som ett smycke utan kan också användas för att försköna hemmet. Agat kan köpas i stora, platta skivor där man tydligt ser alla parallella linjer och de olika nyanserna. De stenarna brukar poleras blanka och är vackra och fascinerande att titta på. Det finns speciella ställ för att kunna ställa stenen på högkant och visa upp den.

Ett annat sätt att pryda sitt hem med vackra ädelstenar och halvädelstenar är att köpa en vacker Bricka och lägga stenar i olika former och färger på den. Lägg gärna till andra naturelement, till exempel en liten vas med nyplockade blommor eller kanske några ekollon eller kastanjer. Brickan blir ett annorlunda stilleben i ditt hem.

Agat är en mycket hård ädelsten och då den dessutom har låg friktion mot till exempel metall kan den användas i axellager i till exempel klockor och mätinstrument. Inom smyckeindustrin är det inte ovanligt att man använder agater som bas vid gravyrer. Skiftningarna i stenen möjliggör fantastiska gravyrer av till exempel ansikten. Ibland färgas agaten för att förstärka nyanserna i de olika linjerna. Tyvärr är färgningen sällan särskilt hållbar utan bleks med tiden bort av solljus.