Safir
december 12, 2018
Safirer delar många komponenter med rubiner och detta är av den anledning att de båda är varianter av mineralet korund. Som ädelstenar i smycken är safirer väldigt exklusiva och de finns att få i många olika färger. Därtill är safirer väldigt hårda, då de har en hårdhet 9 på Mohs hårhetsskala och därmed ligger snäppet under den hårdaste av dem alla – diamanten. Denna hårdhet gör att de är extremt hållbara i smycken och sällan blir förstörda av repor och liknande.
Ursprung
Korund är ett mineral som innehåller aluminiumoxid och detta är ganska ovanligt och hittas således i ett fåtal bergarter. Safirer har framförallt hittats i bergarter såsom marmor men även i pegmatit och basalt. De största fyndigheterna av safir har upptäckts i sydöstra Asien och då främst i Thailand, Burma och Kambodja liksom i Sri Lanka strax söder om Indien. Även Australien har safirfyndigheter likväl som till exempel Kenya och Malawi i Afrika samt Brasilien i Sydamerika.
De Leuchtenbergska safirerna
När ordet safir nämns så tänker sig de flesta förmodligen en blå, gnistrande safir. Den allra vanligaste bilden som frammanas är förmodligen drottning Silvia iklädd de Leuchtenbergska safirerna under nobelmiddagen. Dessa består dels av ett diadem med nio mörkt blå safirer av imponerande storlek liksom örhängen, brosch, hårnålar och ett halsband med femton safirer.
Färgvarianter
Det förhåller sig dock som så att safirer inte måste vara blå även om begreppet safir används om de blå safirerna. Andra varianter som förekommer är till exempel gul safir, violett safir, orange safir ochgrön safir. Anledningen till färgvariationen är att olika grundämnen finns inblandat i korunden och således ger upphov till färgförändringar, där några av dessa ämnen är järn, koppar, magnesium och titan. Ibland finns enbart ett av dessa ämnen och ibland ger flera av dem upphov till speciella nyanser. Även krom kan vara inblandat vilket då ger en röd eller brun nyans men i dessa fall kallas ädelstenen inte för safir utan för rubin. Alla de övriga färgvarianterna benämns dock safirer numera men så har det inte alltid varit, istället kunde namnen variera en hel del under tidigare år.
Stjärnsafirer
Både safirer och rubiner kan ha en struktur som gör att en sexarmad stjärna uppstår och denna stjärna kan slipas fram så att den syns extra väl i solljus. Detta kallas för asterism och dessa safirer är ofta snarare mjölkaktiga än klara.