Platina

november 7, 2017

Metallen platina förekommer ibland i smycken men den är långt ifrån vanlig och den klassas därför som riktigt exklusiv. Det är vanligt att platina finns i mindre mängd i legeringar med andra ädelmetaller såsom guld eller silver men riktigt exklusiva platinasmycken finns också att få. Bemärk dock att platina är så pass ovanlig att platinasmycken mycket väl kan vara beställningsvaror. Färgen är ljus och lutar åt silverfärgad, där dess namn faktiskt kommer från ordet ”platino”, vilket betyder ”litet silver” på spanska.

Håller en livstid

En av fördelarna med att investera i ett smycke gjort av platina är att det kommer att bli ett oerhört slitstarkt smycke. Till skillnad från både guld och silver som är relativt mjuka så har platina en högre hårdhetsgrad och är ganska tungt, vilket gör att det sällan blir repor och liknande i platinasmycken. Därmed är det inte ovanligt att förälskade par väljer att investera i förlovningsringar av platina då de förväntas hålla en hel livstid. Det är inte bara så att smycket håller formen om det är gjort i platina utan det kan också vara väldigt fördelaktigt att låta fatta in ädelstenar i platina eftersom det i princip garanterar att de sitter på plats.

Allergivänlig

Med många ädelmetaller är det svårt att skapa ett hållbart smycke som enbart innehåller en enda metall och detsamma gäller för platina. Däremot går det att få fram smycken med en väldigt hög halt platina, där den maximala gränser ligger vid 95% och detta markeras vanligen på smycket med stämpeln P950. Därtill anses platina vara en väldigt ren metall och följden av detta blir att många människor som är känsliga mot exempelvis silver eller nickel kan använda smycken av platina utan problem.