Äkta pärlor

januari 27, 2018

Ingenting är så klassiskt och stilrent som att bära ett pärlhalsband, ett pärlarmband eller ett par pärlörhängen och pärlor är därmed oerhört populära i smycken. En pärla kan i princip vara gjord av vilket material som helst men när det talas om äkta pärlor så är det endast pärlor från musslor som avses.

Tillkomst

Pärlor skapas genom att ett sandkorn råkar hamna inuti en mussla och att detta irriterar vävnad i musslan, vilket leder till att sandkornet blir inkapslat i pärlemor som ett slags försvar. De allra flesta musselsorter hör hemma i östra liksom sydöstra Asien och det finns både sötvattenpärlor liksom saltvattenpärlor, där den förstnämnda är den vanligaste varianten. Numera är det dessutom vanligt att odla pärlor.

Utseende

Äkta pärlor är runda och de är vanligen vita. De består av pärlemor som ger pärlorna deras vackert skimrande lyster och pärlemor innehåller i sin tur främst aragonit som är en form av kalciumkarbonat. Det finns även äkta pärlor i fler färger men dessa är då alltid resultatet av föroreningar i pärlan och som några exempel kan nämnas krämfärgade, gula, rosa, blå, silvriga, gröna eller svarta pärlor. Ju mer ovanlig en färg är desto mer värdefull blir den och desto mer kostar pärlan att köpa.

Är pärlan äkta?

Det går att själv undersöka huruvida en pärla är äkta eller inte. Förmodligen krävs det lite träning för att bli helt säker på hur det ligger till men för det mesta kan det sägas att en äkta pärla upplevs som sval när den hålls i handen medan en konstgjord pärla snarare upplevs som oljig. Därtill går det att gnugga pärlan lite försiktigt mot en tand och om pärlan då känns len och glider lätt så är den förmodligen oäkta medan en äkta pärla upplevs som mer sträv mot tanden.